Comfort Food van Jamie Oliver & Recept Kipschnitzel

Vorige week ben ik heerlijk Sushi wezen eten met 2 vriendinnen, alvast voor mijn verjaardag omdat ze helaas op de dag zelf niet konden. Wat ook logisch is want ik ben jarig met kerstavond. Maar kijk, sushi eten is altijd een goeie oplossing haha. Maar ik kreeg toen dit ontzettend leuke kado! Het nieuwe en echt absoluut geweldige kookboek van Jamie Oliver: Comfort Food.



Zoals Jamie in het voorwoord zegt, "comfort food betekend voor iedereen wat anders". En dat vind ik zo mooi aan dit boek, er zit voor iedereen wel wat in. Natuurlijk is het niet allemaal gezond, het draait immers om comfort food, maar zoals in een eerdere blog al uitgelegd, een keertje wat ongezonder eten in het kader van de 80/20 regel en cheat meals is dat helemaal niet erg! En waarom zou je die keer niet helemaal uitpakken met iets wat echt uitmuntend lekker is! Maar er staan ook gezonde recepten in, en het grote voordeel van Jamie is dat hij altijd pure, echte en biologische ingrediënten gebruikt. Dus hoe ongezond kan het allemaal worden?!


De recepten in het kookboek zijn bedoeld om je "een veilig, geborgen, voldaan, opgewonden of geliefd gevoel" te geven. En dat is zeker gelukt! Ik heb het boek al van voor naar achter doorgebladerd en druk smalle post-its geplakt bij alles wat ik wil maken!



Wat we gewend zijn van Jamie en wat ook weer onderdeel is van dit boek zijn de prachtige foto's, lekker makkelijk en tof taalgebruik én (een grote plus in mijn ogen bij kookboeken) elk gerecht heeft een eigen foto! Maar bij de gerechten staat ook een korte uitleg en uitgelegd waarom het voor Jamie een comfort food is, welke herinneringen roept het gerecht bij hem op, wat is de achtergrond. Het is een geweldig kookboek maar het is ook heerlijk om daarbij de stukjes te lezen. Én nog belangrijker! Op de zijkant staan No. 1!! Jaaaa dacht ik gelijk toen ik dit zag, dat moet betekenen dat er ooit nog een No. 2 komt en ik kan nu al niet wachten!



 


Overall score (max. 5): 



Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Verschenen: Oktober 2014
ISBN: 9789021558233
Hardcover: €29,99


Recept: Kipschnitzel met aardappelsalade

Natuurlijk heb ik snel ook een gerecht gemaakt uit het boek. Mijn vader kwam afgelopen zondag de hele dag kwam helpen mijn nieuwe eetkamertafel in elkaar zetten, de muren opnieuw schilderen en een paar kastdeuren schilderen. Tussendoor ben ik met mijn moeder nog naar de Ikea geweest om cadeautjes te kopen voor mijn broertje die gaat samenwonen maar ook voor mij om inspiratie op te doen voor een nieuwe kast in de woonkamer. Als bedankje had ik gevraagd of ze bleven eten en daar zeiden ze natuurlijk geen nee tegen (lees, mijn moeder houdt niet zo van zelf koken, laat staan gezond) en dus besloot ik dat ik gelijk iets ging maken uit dit boek.

In het boek staat en schnitzel met kalfs- of varkensvlees lapjes, maar dat eet ik niet dus ik besloot een kipschnitzel te maken! Zo is het ook nog iets gezonder. En uiteraard staat er hier ook weer wat informatie bij. Zo is het concept van de schnitzel, oftewel een gepaneerd, gebakken lapje vlees, al heel oud (wist ik niet). De combinatie die Jamie maakt met een beetje zuur en de aardappelsalade is heerlijk! Hij serveert er ook nog bramenjam bij, maar deze heb ik achterwege gelaten. Ook laat Jamie het vlees zeker een half uur staan in de koelkast en ook dit heb ik in verband met tijdsdruk niet gedaan noch heb ik de schnitzels allemaal in een aparte koekenpan gebakken, maar het schijnt dat ze dan nog lekkerder worden!

Schrik trouwens niet van de lijst ingrediënten! Het zijn allemaal spullen die iedereen makkelijk kan krijgen bij de gewone supermarkt en die je deels al gewoon in je voorraadkast hebt staan.



Aantal personen: 4

De ingrediënten voor de schnitzels:

  • 50 g (spelt)bloem
  • 2 grote eieren
  • 150 gram vers broodkruim (van bijvoorbeeld sneetjes speltbrood)
  • 4 kipfilets van 150-200 gram
  • 1 sjalot
  • 1 grote augurk
  • 4 takjes verse bladpeterselie
  • 1 el kappertjes
  • 4 ansjovisfilets
  • zonnebloemolie
  • 4 klontjes boter

De ingrediënten voor de aardappelsalade:
  • 800 g nieuwe aardappels
  • 3 el zure room
  • 1 tl Zaanse mosterd
  • 1/2 bosje verse bieslook (zo'n 15 gram)
  • 1/2 citroen

Tot slot de appelsalade:
  • 1 citroen
  • extra vierge olijfolie
  • 2 handappels
  • 2 handjes spinazie

Bereiding:
  1. Schil de aardappels en snijd ze in wat kleinere stukken maar nog steeds grof. Kook ze zo'n 12-15 minuten in een pan met gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn en laat ze even uitwasemen en afkoelen. Ik had dit 's ochtends vroeg al gedaan om 's avonds tijd te besparen. Snijd de aardappels in stukjes als ze afgekoeld zijn en roer de zure room, mosterd en fijngesneden (of geknipte) bieslook in een kom. Knijp er 1/2 citroen boven uit en hussel alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en zet apart. 
  2. Maak vervolgens een snelle salsa door het sjalotje te pellen en samen met de augurk, peterselie, kappertjes en ansjovisfilets fijn te hakken en goed te mengen. 
  3. Tijd voor de schnitzels. Doe in een wat dieper bord de bloem en kluts in een ander bord de eieren. Maak het broodkruim en spreid dit uit op een plank. Dan pak je de kipfilets erbij en snijd deze in de lengte doormidden zodat je ze als het ware uit kan klappen en ze dunner zijn. Leg ze tussen twee stukjes folie en sla ze nog wat platter en mals met een vleeshamer of een koekenpan. Haal ze door de bloem, schud de overtollige bloem eraf, haal ze door het ei, laat even uitlekken en druk ze vervolgens met beide kanten in het broodkruim. Ik heb ze hier gelijk gebakken, maar Jamie legt ze nu in de koelkast terwijl je de salsa en salade maakt. 
  4. Bak de schnitzels in een laagje zonnebloemolie en een klontje boter in een grote koekenpan op matig-hoog vuur. Keer om als de schnitzels aan de onderkant goudbruin is (na zo'n 2 minuten) en bak aan de andere kant, ook 2 minuten. Nu is het even kijken hoe gaar de kip is, maar hij zal nog zo'n 1-2 minuten per kant nodig hebben voor een gaar maar nog steeds mals stukje vlees. 
  5. Terwijl de schnitzels op het vuur staan maak ik snel de salade door een halve citroen uit te knijpen boven een kom en er een klein scheutje extra vierge olijfolie bij te doen. Snijd dan de appels in dunne plakjes (gebruik een mandoline om tijd te besparen) en hussel ze door de dressing. Leg de spinazie erop met wat bieslook en hussel dit erdoor zodra je gaat serveren.
  6. Serveer de schnitzel met de aardappelsalade, salsa, appelsalade, partje citroen en eventueel de jam. 

Eetsmakelijk!



1 opmerking:

  1. You are right: "comfort food betekend voor iedereen wat anders".
    Web reference: Sushi Restaurant

    BeantwoordenVerwijderen